Voorbehandeling :

De ondergrond moet stof-en vetvrij gemaakt worden. Ontvetten kan met Ammonia of Intensiefreiniger. Het verwijderen van oude waslagen gaat niet met Ammonia. Er blijft dan een vetlaagje achter. Met intensiefreiniger kun je oude waslagen gemakkelijk verwijderen.

White Wash

White wash wordt verkregen door een houten vloer of meubel een semi-dekkende witte kleur te geven. De houtnerf blijft zichtbaar en geeft de vloer of het meubel een gebleekte uitstraling. White wash kan met krijtwas, hardwaxolie of met verdunde krijtverf bereikt worden. De krijtwas dun aanbrengen met platte kwast op onbehandeld hout of op bestaande waslagen. De was goed laten drogen en vervolgens uitpoetsen met een zachte doek of borstel. Met hardwaxolie wordt hetzelfde resultaat geboekt. Hardwaxolie geeft echter een betere bescherming tegen vocht en vuil. Door het aantal lagen dat aangebracht wordt bepaalt u hoe dekkend de White wash laag wordt. Door de kleurlaag af te werken met hardwaxolie naturel of naturel mat wordt een optimale bescherming verkregen.
Krijtverf : White washen met krijtverf is een eenvoudige techniek. De krijtverf verdunnen met water. Hierdoor wordt hij ook transparanter en is dan geschikt om een washeffect te krijgen. Krijtverf 1:1 verdunnen met water en met een platte kwast aanbrengen. Oude lagen hoeven niet verwijderd te worden. Goed ontvetten met ammonia is voldoende. Oude waslagen dienen verwijderd te worden met intensief reiniger.

Grey Washen

Met Grey wash wordt een doorleefde, authentieke uitstraling bereikt. Het wordt op dezelfde manier verkregen als white washen. Er moet wel rekening gehouden worden dat hout en met name oud hout verschillende kleuren kan hebben. Deze kleuren zijn van invloed op het eindresultaat. De kleur van het hout bepaalt voor een groot deel het eindresultaat.

Doorschuren

Een veel voorkomende techniek is doorschuren van verflagen. Nadat het meubel geverfd of gebeitst is wordt het op bepaalde plekken doorgeschuurd. De ondergrond wordt dan oip deze plekken zichtbaar.